teisipäev, 28. august 2018

Laagrite käigus toimunud eneseanalüüs

Lillemeetodi põhimõte on selles, et järeldada ja analüüsida kui palju olid noored laagri käigus arendanud projektis eesmärgistatud pädevusi. Kokku oli projekti käigus vaja arendada kuute põhipädevust. Lill oli kujutatud suurel A1 paberil, millel oli viis õislehte, iga õisleht olid mõeldud päeva peale. Paberi all, vasakus nurgas oli tehtud kuus korvikest eri värvi, iga värv tähendas oma pädevust. Roheline-suhtlus võõrkeeles, punane-algatusvõime ja ettevõtlikus, beež- suhtlus emakeeles, kollane- õppimisoskus, lilla-kultuuriteadlikkus ja kultuuriline eneseväljendus, hele sinine- isiklik/kultuuridevaheline/sotsiaalne ja kodanikupädevus, roosa-infotehnoloogiline pädevus. Iga päeva lõpus pidi noor minema lille juurde, valima endale need pädevused, mis ta enda arust arendas sellel päeval, ning kirjutama selle värvi palli peale, mis tegevuse käigus ta seda arendas ning kleepima need vastava päeva peale. Nii päeva, kui ka kogu laagri lõpus nägid noored lille visuaalselt vaadates, et millist pädevust arendati kõige rohkem ja millist kõige vähem. Tänu lillele saime laagri lõpuõhtul suuliselt teha kokkuvõtte. Kõige enam pallikesi saanud pädevused olid õppimisoskus ja suhtlus võõrkeeles, mis on loogiline, kuna projekt põhirõhk oli nende pädevuste arendamine.


Метод цветка смысл заключается в том, что бы следить и анализировать сколько молодёж во время проекта развивали договорённые компетенции. Вместе во время проекта нужно было развить шесть компетенций. Цвет был изоброжен на большом А1 листке, у которого было пять     , каждый      был преднозначен на свой день. В левом углу листа было сделано шеть корзиночек разного цвета, каждый цвет обозначал свою компетенцию. Зелёный-общение на инстарнном языке, красный- инициативность и предприимчивость, бежевый- общение на родном языке, желтый-навыки обучения, фиолетовый-культурное самовыражение и сознательность, светло синий-личное/нажнациональное/социальное и грожданские компетенции, розовый- инфотехнологичесние компетенции. В конце каждого дня должен был
подросток идти к цветку, выбирать себе те компетенции, которые он по своему мнению в этот день развил и написать на шарик в течении каких заданий он эту компетенцию развил и наклить кго на соответсвенный день. В уонец дня, а так же в конце проекта видели ребята, какие компетенции развили больше, а какие меньше. Благодаря цветку смогли в конце проекта в последний вечер сделать заключение. Больше всего развили компетенции обучения и обшения на иностранном языке, что и логично, потому что основной удар и лежал на развитии этих компетенций.
Valgusfoorimeetodi  põhimõte on selles, et noored saaksid analüüsida möödunud päeva.  Meetod toimus nii, et kõik projekti osalejad jagati võrdseteks gruppideks ning jagati igale rühmale A4 leht, kus oli kujutatud valgusfoor. Igal värvil oli oma tähendus, roheline-ületas ootusi, kollane-ootustepärane, punane-ei meeldinud. Seejärel kõik rühma liikmed pidi omavahel arutama ja jõudma kokkuleppele, mis ületas ootusi, mis oli ootustepärane ja mis üldse ei meeldinud. Kui aeg oli möödas, istusid kõik ringi, oma grupi liikmete kõrvale ning hakkasid korda mööda rääkima mis meeldis ja mis ei meeldinud. Kui tuli midagi punansesse värvi, siis pidid põhjendama mida me võiksime paremini teha, et see tegevus meeldiks meile. See ring oli tõesti väga vajalik, kuna kõik said omad emotsioonid välja rääkida ja järgmises projektis me juba teame mida tegime valesti ning ei korda neid vigu. Ei ole ideaalseid projekte, aga läheneda sellele on täiesti võimalik, sest õpime oma vigade pealt.








Метод светофора  заключается в том, что ребята смогли анализировать прошедший день. Метод проходил так, что всех участников проекта разделили на одинаковые группы и рахдали каждой группе А4 лист, где был изображен светофор. Каждый цвет имел своё значение, зелёный- превзошел ожидания, жёлтый- ожидаемо, красный-не понравилось. После этого все, кто находились в группе должны были осбудить и прийти к договорённости, что првзошло ожидание, что было ожидаемо, а что вообще не понравилось. Когда время закончилось сели все в круг рядом с ребятами, которые были у них в группе и начали поочереди говорить, что понравилось, а что нет. Если было что то в красном цвете, тогда ты должен был обьяснить что бы мы могли сделать лучше, что бы это занятие нам понравилось. Этот круг был действительно очень нужен, так как каждый смог высказать свои эмоции и в следующем проекте мы уже знаем что сделали неправильно  и не поворим этих ошибок. Нет идельных проектов, но приблизиться к нему можно, поэтому мы учимся на ошибках.




Sms-meetod 


Alguses jagati kõigile õhupallid, kuhu nad pidid oma nimed kirjutama. Siis visati õhupallid õhku ja kui öeldi "stop" pidi igaüks ühe suvalise õhupalli kinni püüdma. See inimene kelle nimega õhupalli said, sellele pididki sõnumi kirjutama.  Siis jagati kõigile noortele telefoni kujutisega paber ning pastakas. Paberile pidi kirjutama  160 tähemärgiga sõnum nendest tegevustest, mis olid tol päeval kõige meeldejäävamad ja olulisemad. Kui sõnum oli kirjutatud, pidi selle andma inimesele, kellele sa olid sõnumi kirjutanud. Siis istuti kõik koos ringi ning loeti sõnumid ükshaaval ette ning arutleti nened kirjade üle.

Minu uus mina Alguses istusid kõik ringi ning kõigile jagati paber ja vildikas. Siis pidid kõik panema paberi näo ette ning kompimise järgi joonistama oma näo kujutise. Pärast seda kirjutas igaüks enda pildi peale oma nime ning kümme asja, mis oli temas muutunud projekti käigus. Kümne märksõna või väljendi seast pidi igaüks valima kolm kõige olulisemat. Seejärel  luges igaüks oma kolm väljendit või märksõna ning seejärel arutleti ja analüüsiti neid ühiselt.

Kohvikumeetod Kohvikumeetodi jaoks oli noortel ette valmistatud neli plakatit küsimustega:  
1. Oskused – mida oskan (paremini teha)?


2. Suhtumine – minu suhtumine … on muutunud?
3. Teadmised – ma tean rohkem …?
4. Praktilised tulemused – tegevused?
Edasi jagunesid noored laudkondadesse ning arutlesid laual oleva plakati teemal. Plakatile märgiti     tekkinud teemaga mõtted. Iga kümne minuti tagant liikusid noored edasi järgmisesse lauda vestlemaks uue teema üle. Jõudes tagasi oma esialgsesse lauda valmistusid noored plakatit esitlema, loeti ette plakatile kantud märkmed ning arutleti nende üle.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar